05 de març 2015

Gratuïtat, Gratitud i Gràcia

Infusió Filosòfica
Alguns divendres a partir de les 19h a l'Escala
vetllades reflexives amb Blai Dalmau

Ens trobem per filosofar, amb una infusió entre mans?
Compartim les nostres preguntes, progressos i indagacions?
Descobrim junts les idees més profundes i els pensaments més elevats?
Connectem amb la dimensió espiritual de la nostra existència?
Abordem plegats els problemes i reptes ètics, del nostre temps i de la nostra vida?2a Vetllada, 13 de març, amb el tema:
Gratuïtat, Gratitud i Gràcia”
És la Vida un regal? Sembla ser que allò més important ens és donat gratuïtament: l'aire que respirem, el sol que ens il·lumina i escalfa, l'afecte dels nostres congèneres, amics i familiars, les oportunitats que ens brinda el moment present... davant d'aquestes ofrenes, podem experimentar, en la mesura que hi posem consciència, el sentiment de la gratitud. Quines són les fonts profundes i el sentit últim d'aquest sentiment i com podem canalitzar-lo i expressar-lo adequadament? Quines implicacions i efectes té i quins impediments l'acostumen a obstruir avui en dia? És cert, tal com afirma David Steindl-Rast, que “no som agraïts en tant que som feliços, sinó que som feliços en tant que som agraïts”? Com podem cultivar una franca i genuïna gratitud en els nostres pensaments i accions, en els nostres col·lectius i relacions? Com funcionen les economies del regal, és a dir, aquelles formes de circulació de bens i serveis que es basen en la gratitud i la gratuïtat? I quina relació té tot això amb l'estat de gràcia, recercat per diverses tradicions espirituals? La vetllada tindrà lloc en un paratge natural de l'Empordà, si el temps acompanya.
Comunica si et plau la teva motivació per a participar a
/blai/arroba/provital.cat/
Per assabentar-te de pròximes vetllades,
si et plau, comunica el teu interès.

._.-._.-._.-._.-._.-._.-._.-._.-._.-._.-.
_.-._.-._.-._.-._.-._.-._.-._.-._.-._.-._.-._.-.
 
A la darrera vetllada...
Vam trobar-nos en una biblioteca autogestionada recentment creada, per tal d'abordar el tema “Què és la filosofia?”. Desgranant la qüestió vam concloure que la filosofia és un mode de coneixement racional i espiritual, una pràctica humana indispensable i gairebé inevitable, una actitud de recerca integral i oberta, un qüestionament profund de la universalitat de l'existència per tal d'esclarir els postulats i visions fonamentals que orienten les nostres vides, una mirada humil a la natura amb la intenció d'aprendre d'ella... Segons vam observar, tanmateix, bona part de la filosofia més notòria històricament ha estat estretament correlacionada amb les tendències negatives dominants en els darrers mil·lennis i, en conseqüència, no ha pogut reeixir en la seva missió d'aportar claror de fons a l'existència humana. Avui, al segle XXI, ens cal una filosofia que aprofiti el bo i millor del passat, però que també superi les diverses equivocacions en que s'ha caigut al llarg dels segles. Busquem, així, una filosofia de les Persones i per a les Persones, de la Vida i per a la Vida, de la Consciència i per a la Consciència: fer-la present és un dels magnífics reptes personals i socials que tenim al davant. En aquest sentit, a la vetllada, entre infusions i galetes, va sorgir la qüestió de la Veritat. Podem superar les nocions de Veritat absoluta i de relativisme absolut que s'han propugnat des dels paradigmes filosòfics modernistes i “postmodernistes” respectivament? Així ho va afirmar Blai Dalmau, qui va advocar en favor d'una noció de Veritat com a principi orientador de tota acció, en conjunció amb altres principis cardinals com ara l'Amor, l'Autonomia, la Cooperació i la Comunió.
1 comentari:

  1. Petita ressenya de la vetllada:

    "La vetllada filosòfica va tenir lloc en una acollidora biblioteca personal i un grup d'artistes visuals de l'Empordà va participar-hi. Fruït de les reflexions, aquest grup va trobar convenient adoptar un funcionament basat en l'economia del regal per a la seva pròxima exposició. Van sol·licitar a Blai Dalmau un petit text explicatiu sobre la gratuïtat i la gratitud, per tal de penjar-lo a l'exposició artística de manera que faciliti als assistents copsar l'esperit de l'economia del regal. En Blai va proposar redactar-lo allà mateix, de manera que la vetllada tingués un exercici i una aplicació pràctica immediata, i vam procedir a fer-ho. L'exposició artística s'anomena “Decreixement: en defensa de la natura” i s'inaugurarà el diumenge 22 de març al Gala's restaurant de Vilacolum. Com que només vam poder abordar una petita part de les qüestions relacionades amb el tema de la vetllada, i com que un bon nombre de persones que havien mostrat interès en participar-hi finalment no va poder fer-ho per infortunis imprevistos, vam decidir que la pròxima vetllada, el 17 d'abril, tractaria sobre la mateixa qüestió: “Gratuïtat, Gratitud i Gràcia”.

    ResponElimina