29 d’abril 2016

Neix Fruitsofia!

Fruitsofia és una empresa d'aliMENTS VITALitzantS: conjuguem la filosofia integral i pràctica amb l'alimentació conscient i vitalista a través de cursos, cicles, vetllades, parades, recessos i altres productes i serveis, tot promovent el coneixement dels aliments i els aliments del coneixement, amb el propòsit de desenvolupar «Ments Sanes en Cossos Sans».


Gènesi

Després d'alguns anys bolcat en la participació en diversos moviments autogestionaris i grups de transformació política radical, i després d'alguns anys cursant els estudis de filosofia a la Universitat de Barcelona i reflexionant filosòficament en companyia d'amics i amb l'ajuda de llibres diversos, durant els anys 2014 i 2015 vaig sentir l'apetència, tant personal com col·lectiva, de generar espais-temps de trobada oberta des d'on compartir les indagacions, exploracions, inquietuds i aprenentatges de caràcter filosòfic; un marc des d'on dur a terme una filosofia popular, pràctica, transformadora, de proximitat; un context col·lectiu en el qual la meva tasca de recerca integral i de reflexió filosòfica pugui ser compartida de forma oral, directa, immediata i personal... Així van sorgir les primeres vetllades filosòfiques a l'Escala, en les quals vam abordar temes com ara l'Amistat o la Gratitud, la Gratuïtat i la Gràcia.

D'altra banda, el meu interès sobre les qüestions alimentàries ha anat creixent en els darrers anys. Des de l'any 2010, la meva tendència cap al vegeterianisme i el veganisme es va anar accentuant i el meu interès pel crudiveganisme i el frugivorisme va augmentar... Però en els anys 2014-2015 em van sorgir moltes preguntes sobre aquesta dimensió cultural, social i biològica bàsica de la nostra vida, l'alimentació, de manera que em vaig dedicar, amb especial intensitat, a experimentar, aprendre, recercar i reflexionar sobre dietètica i gastronomia. I a l'estiu del 2015, vaig muntar una parada de batuts de fruita ecològica, sucs naturals fets al moment i orxates artesanals.


FruitSofia neix de la síntesi i conjunció d'aquestes dues experiències força diferents, les vetllades filosòfiques i la parada de batuts, així com de les perspectives i la motivació que proporcionen moltes idees relacionades i en gestació. La idea central del projecte de FruitSofia és, en poques paraules, la de desenvolupar espais-temps per afavorir una "ment sana en un cos sa". Jugar amb la sinergia entre, d'una banda, la filosofia que busca una guarició i vitalització de l'ànima, i de l'altre, l'alimentació que busca una sanació i vitalització del cos.


El 23 d'abril se celebra, en molts llocs del món, la Diada de la Terra. Podem considerar que aquesta diada d'enguany és la data de naixement de Fruitsofia, ja que, després d'alguns mesos de gestació, en aquesta data s'han acabat d'establir els fonaments i s'han pres les decisions necessàries per a endegar aquest projecte.

Can Recés



Les dues primeres Vetllades Filosòfiques que hem fet amb el nom de FruitSofia han resultat dolces, suculents, depuratives i nutritives...com la fruita que hi hem assaborit! S'ha generat un ambient de reflexió profund i afable, basat en la comunicació i la connexió d'idees, coneixements i experiències amb un enfocament i mètode filosòfics, indagant col·lectivament en diverses qüestions que suscita l'existència humana al segle XXI. Ens hem trobat a Can Recés, una cabana de pedra situada en ple bosc muntanyenc del terraprim empordanès, mentre gaudíem d'uns deliciosos bombons de cacau energitzants, uns saludables pastissos «del paradís perdut» o un suc «atractiu i estimulant» de pastanaga i fonoll, entre d'altres gentileses de l'Aida Giró i de Bionèctar.



1a Vetllada: Què és la filosofia?

A la primera Vetllada ens vam preguntar «Què és la filosofia?». Vam fer una repassada panoràmica a diverses concepcions (filosofia perenne, sapiencial, especulativa, acadèmica...), reflexionant sobre dits i fets de diversos filòsofs i esclarint les característiques bàsiques de la dimensió filosòfica de les nostres vides. Vam concloure, en sintonia amb les propostes i les concepcions de la filosofia popular i la filosofia pràctica, que els éssers humans del segle XXI necessitem, potser més que mai, la reflexió profunda, el qüestionament obert i la mirada integral que sempre han caracteritzat la filosofia, però que, d'altra banda, cal superar les limitacions i desencerts que podem trobar en bona part de la historia de la filosofia...

2a Vetllada: Cosmovisió
En la 2a Vetllada de FruitSofia vam abordar el tema de la Cosmovisió, és a dir, vam mirar d'elucidar els postulats fonamentals d'algunes de les principals formes de veure el món i d'interpretar el Cosmos, i vam reflexionar sobre la seva veracitat i les seves implicacions. La cosmovisió mecanicista i materialista és, avui en dia, la nostra cosmovisió per defecte; la vam examinar i analitzar. Al mateix temps, vam reflexionar sobre els trets característics d'una emergent cosmovisió de caràcter holàrquic i vitalista, de la qual la teoria de Gaia n'és probablement l'exponent científic més destacat. Amb tot, podem dir que vam fer un petit viatge, en el sentit que indicava Marcel Proust: “El veritable viatge no és descobrir nous territoris, sinó mirar amb nous ulls"

3a Vetllada: Política


Ens disposem a fer una nova vetllada el diumenge 24 de juliol; si el temps acompanya, aquest cop, serà a la platja. I filosofarem sobre la dimensió Política de les nostres vides. No ens fixarem en la política en el sentit superficial, estret, conjuntural i sovint adulterat que els grans mitjans periodístics exposen constantment, especialment en període de campanya electoral. Més aviat parlarem d'allò que sovint resulta relegat, en aquests mateixos mitjans, malgrat la seva importància primordial: la política en el sentit més genuí, profund, essencial i ampli. Aprofitant l'avinentesa del cinquè aniversari del 15M, ens plantejarem qüestions cardinals que planegen, sovint de forma subreptícia, en les ments i els cors de moltes persones que busquem alternatives a la civilització dominant.
 
Economia del Regal


Per ajudar a sostenir i acréixer el projecte FruitSofia, i com a forma de retroalimentació i mostra de gratitud, els 8 o 9 participants de cada vetllada han aportat regals diversos (euros, llibres, queviures, col·laboracions...), a més de la seva presencia i el seu interès, que ja són un magnífic regal. Això ha suposat una alenada d'energia i d'estímul molt important per a seguir endavant amb les Vetllades Filosòfiques i amb el seu funcionament basat en l'economia del regal. Agraeixo cordialment la generositat i la consciència de les persones que han contribuït a que aquestes vetllades creixin i madurin com a bons fruits.

Futuribles

A part de seguir endavant amb les Vetllades Filosòfiques, estem pensant en diverses possibilitats d'activitats futures: muntar cicles de cinefòrums, projectant pel·lícules que resultin inspiradores per a reflexionar col·lectivament i filosòfica; fer passejades filosòfiques per diversos paratges naturals; muntar parada de batuts amb elements filosòfics en festivals i senders espirituals... Tot això, de moment, són només algunes idees que, en els pròxims mesos i anys, talment com els fruits, possiblement aniran creixent i madurant al seu ritme natural i, possiblement, en el seu moment, les podrem degustar i ens podran nodrir el cos i vigoritzar la ment. Tot depèn de com cuidem aquest nou arbre anomenat FruitSofia. Si tens suggeriments, propostes, preguntes o oferiments, pots escriure a fruitsofia@provital.cat, i, si vols estar al corrent de pròximes activitats, pots subscriure't a la llista de correu-e de Fruitsofia.

Seguim!

Blai Dalmau
Abril-Juny 2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada