04 de juliol 2016

Vetllada Filosòfica sobre PolíticaRecentment s'han complert cinc anys d'ençà del 15M, una mobilització popular de notable importància per la seva amplitud, profunditat, significació i innovació. Recordem-ho: centenars de milers de persones d'arreu dels territoris de l'Estat espanyol i més enllà ens vam estar trobant diàriament a les places de pobles i ciutats, tot acampant, deliberant, reflexionant, reivindicant, resistint i organitzant-nos durant varies setmanes per fer front a la política «representativa», a la depauperació econòmica i a la degradació social, imaginant altres mons possibles i més desitjables. Després s'esdevingueren processos anàlegs als EEUU (Occupy Wall Street) i, en aquesta mateixa primavera del 2016, l'hexàgon francès ha trontollat amb una mobilització popular (la Nouit Debout) que, amb un esperit similar, s'ha erigit en rebel·lió enfront del statu quo polític.

Aquests fenòmens de despertar polític i d'aixecament popular semblen ser tant positius com naturals. Constitueixen, essencialment, temptatives per a superar les notables limitacions, mistificacions i degradacions que presenta actualment la política, és a dir, la dimensió de l’existència humana que concerneix a la reflexió, la deliberació i la decisió sobre els assumptes de l'esfera pública. I és que, per a superar les múltiples i profundes crisis que ens assolen al segle XXI, resulta cada cop més evident la necessitat de concebre una nova forma de política, una forma substancialment diferent de l'oligarquia pseudo-democràtica actualment hegemònica; una forma realment saludable, participativa, creativa, solidaria, útil... I en això estem: multi-referèndums, assemblees de barri, mobilitzacions populars, cooperatives integrals, grups d'acció i reflexió, campanyes reivindicatives... En les darreres dècades, un creixent nombre de persones ens estem implicant en activitats polítiques, però, tanmateix, no ens confinem als marcs partidistes «representatius» sinó que més aviat ens orientem cap a una altra forma d'entendre i de realitzar la política.

En aquesta Vetllada Filosòfica comptarem amb la participació de Félix Rodrigo Mora, historiador autodidacta i pensador independent que, a través de varis llibres i centenars d'articles i conferències, ha explorat amb profunditat i amplitud la història popular i la filosofia política, arribant a la conclusió que la única solució als problemes del món contemporani, la única via per a la realització del potencial humà, és una Revolució Integral, una noció que ha contribuït notablement a encunyar, promoure i definir. Félix Rodrigo i Blai Dalmau exposaran idees i dinamitzaran la Vetllada per tal d'explorar col·lectivament algunes nocions i idearis de filosofia política, abordant qüestions cardinals com: ¿Com, quan i per què va sorgir la dimensió política de la humanitat? ¿Què és el poder polític i com pot desenvolupar-se? ¿De quina manera i amb quin sentit es va instituir els sistema polític avui hegemònic? ¿Què impliquen l'assemblearisme i el parlamentarisme? ¿Què són els fenòmens de l'autonomia i l'autoritat i quina és la relació entre ells? ¿Com conjuminem l'autonomia individual i la comunió social? ¿Quins són els principals encerts i desencerts dels moviments polítics i de les filosofies polítiques dels darrers segles? ¿En què consisteixen els plantejaments del Municipalisme Llibertari, la Democràcia Inclusiva, el Confederalisme Democràtic i la Revolució Integral?

[PDF en Català: Convit i Presentació de la Vetllada del 24 de Juliol]

  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada